Run op gasmaskers in Israël

In Israël is een run ontstaan op gasmaskers. Israëliërs haastten zich de afgelopen dagen om een gasmasker aan te schaffen na een waarschuwing van de Israëlische minister van defensie Ehud Barak dat het land direct actie onderneemt als islamitische opstandelingen de voorraad chemische of biologische wapens van Syrië plunderen.

De Israëlische regering en het leger volgen met argusogen de ontwikkelingen in Syrië. Ze zijn bezorgd dat Hezbollah de chemische en biologische wapenarsenalen van het regime in handen krijgt. Minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman zei niet te tolereren dat de wapens in verkeerde handen vallen. "Dat is voor ons een casus belli, een rode lijn", aldus Lieberman. Hij is bereid preventieve aanvallen uit te voeren op de wapendepots.

De Israëlische legerchef Benny Gantz drong dinsdag echter aan op terughoudendheid. Hij waarschuwde dat een aanval op de wapendepots Israël kan meesleuren in een oorlog.

De dreigende taal en de oorlogsretoriek hebben ertoe geleid dat veel Israëliërs een gasmasker aanschaffen. De vraag naar de maskers is de afgelopen dagen verdubbeld. Dinsdag vroegen zo'n 4200 Israëliërs een gasmasker aan, bijna twee keer zoveel als normaal.