Leger Madagaskar maakt eind aan muiterij

Het leger van Madagaskar heeft zondag een eind gemaakt aan de muiterij van een groep soldaten. Verscheidene muiters zijn gearresteerd, zegt het leger, dat geen precieze aantallen noemt.

De muiters hadden een legerkamp bij de luchthaven van de hoofdstad Antananarivo ingenomen. Nadat ze een onderhandelaar van het leger hadden doodgeschoten werd tot de aanval overgegaan, zei het leger.

De luchthaven Ivato werd gesloten, maar volgens de politie gaat het vliegveld maandag weer open.

De muiters werden volgens het ministerie van defensie aangevoerd door een lijfwacht van voormalig minister van defensie Noel Rakotonandrasana, die een gevangenisstraf uitzit wegens deelname aan een muiterij in 2010.

Madagaskar is politiek onrustig sinds oppositieleider Andry Rajoelina in 2009 president Marc Ravalomanana afzette. Ravalomanana verblijft in ballingschap in Zuid-Afrika en Rajoelina leidt een eenheidsregering die voor volgend jaar verkiezingen voorbereidt.

Ex-president Ravalomanana werd vorig jaar bij verstek tot levenslang veroordeeld wegens het beramen van een moord tijdens de onrust die tot zijn afzetting leidde. Ravalomanana heeft het tribunaal onwettig genoemd, maar zijn pogingen om naar Madagaskar terug te keren zijn tot nog toe onsuccesvol gebleken. Door de politieke onrust is het toerisme, een van de belangrijkste bronnen van inkomsten van het eiland, sterk teruggelopen.