Bleker overweegt compensatie voor boktortuinkap

Inwoners van Winterswijk wier bomen en planten worden gekapt vanwege de Aziatische boktor krijgen de schade mogelijk deels vergoed. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) zei donderdag tijdens een bezoek aan de gemeente te bekijken wat de mogelijkheden zijn.

Eerder ontvingen bewoners in een straal van honderd meter rond de aangetaste boom een brief waarin stond dat een vergoeding voor het rooien van hun tuin niet aan de orde is. Bleker liet donderdag weten het 'knap zuur' te vinden voor bewoners dat zij de dupe zijn van de boktor. In overleg met de gemeente wil de staatssecretaris nu kijken of een tegemoetkoming in de kosten van herbeplanting mogelijk is.

Bleker praatte donderdag met gemeentemedewerkers, inspecteurs en bewoners over de gevolgen van de op maandag aangetroffen Aziatische boktorren. Tot en met zaterdag worden alle bomen en struiken in een straal van honderd meter rond de vindplaats geïnspecteerd en verwijderd.

De Aziatische boktor kan schade aanrichten aan bomen en struiken. Daarnaast vormt het insect een risico voor de teelt en handel in boomkwekerijproducten.