Vader Katja Leendertz krijgt jaar cel

De 59-jarige vader van Katja Leendertz heeft een jaar cel gekregen voor de ontvoering van zijn destijds 7-jarige dochter drie jaar geleden in Ede. Daarnaast kreeg de man een jaar voorwaardelijk voor als hij opnieuw in de fout gaat. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel en een jaar voorwaardelijk geëist.

De vader zit in de Verenigde Staten en hoeft niet direct de cel in. Hij moet eerst worden uitgeleverd. Ook kan een verzoek worden gedaan om hem zijn straf in de VS uit te laten zitten. Het vonnis betekent in ieder geval dat hij geen EU-lidstaten meer kan bezoeken. Zodra hij de EU binnenkomt wordt hij aangehouden om zijn straf uit te zitten.

De vader plukte het meisje zonder medeweten van haar moeder ten overstaan van klasgenootjes van een schoolplein en reed met haar weg. Er werd een Amber Alert uitgegeven om uit te kijken naar Katja. De man was al met haar vanaf Frankfurt met het vliegtuig onderweg naar de VS toen het internationale aanhoudingsbevel bekend werd.

Een Amerikaanse rechter had een week voordat de man zijn kind meenam, bepaald dat alleen de vader het gezag over het meisje had. De vader had volgens het OM bewust nagelaten dit vonnis aan een Nederlandse rechter voor te leggen. Vorig jaar wees een Nederlandse rechter de voogdij over het meisje toe aan de moeder.