Bewoner zorginstelling vaker onder douche

Ouderen in een zorginstelling die elke dag gedoucht willen worden, in plaats van twee keer per week, kunnen daar zelf invloed op uitoefenen. "Als een bewoner elke dag wil douchen, regelen wij dat dit kan in overleg met zorgverzekeraars en andere externe partijen", meldt een woordvoerder van Zorggroep Opella in Bennekom vrijdag. De instelling stelt vanaf deze zomer 'regelarme offertes' op.

De groep maakt gebruik van de vrijheid tot experimenteren met regelgeving, waar demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) voor pleit. Burgers, bedrijven en instellingen moeten meer ruimte krijgen om af te wijken van regelgeving, vindt zij. Wie denkt dat de huidige regels beter kunnen, mag onder bepaalde voorwaarden een regel tijdelijk afschaffen, om aan te tonen dat er een alternatief is dat beter werkt, schrijft minister Spies vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds begin dit jaar experimenteren 28 zorginstellingen met deze lossere regels, die vallen onder een proef die het kabinet-Rutte in 2010 begon om de regeldruk te verminderen. In zorginstelling De Hoven in het Groningse Winsum worden alle regels overboord gegooid. Bewoners en medewerkers bepalen daar de gang van zaken. "Ouderen kunnen zelf bepalen welke zorg ze nodig hebben en daar is te weinig naar geluisterd", meldt de zorginstelling.

Dit jaar staan nog zo'n vijftien experimenten met alternatieve regels op de planning, schrijft Spies. Daarnaast worden veel overbodige regels geschrapt. Zo wordt bijvoorbeeld een bouwvergunning aanvragen makkelijker en worden de regels voor lesbische ouders simpeler. In totaal zouden burgers met de versoepelde regels tussen 2010 en 2015 118 miljoen euro besparen.