'Politie zag aanwijzingen voor rellen Utrecht niet'

De Utrechtse politie was onvoldoende voorbereid op de voetbalrellen tussen Utrecht en Twente in december. Op belangrijke signalen werd te laat gereageerd, concludeert het AD uit het dossier over de zaak.

Meerdere getuigen stellen volgens de krant dat de politie vooraf had moeten besluiten dat de inzet van de ME nodig was. Agenten en beveiligers zeggen dat er tal van aanwijzingen waren dat het flink uit de hand zou lopen.

Direct na de rellen zei de politie dat niets op problemen had gewezen. Maar nu zegt districtschef Johan van Renswoude dat de inschatting achteraf anders had gemoeten. "Met de wetenschap van nu, hadden we anders in moeten zetten."

Uit het dossier blijkt volgens de krant dat veel agenten in alle haast zijn opgetrommeld toen het uit de hand liep. Supporters van Utrecht probeerden bij het uitvak te komen, omdat er vuurwerk naar de Utrechtse vakken was geschoten.

De toegesnelde agenten stonden uiteindelijk onder een hoger gelegen weg langs het stadion. Vanaf die weg konden de supporters de agenten gemakkelijk bekogelen. Het was niet duidelijk wie de leiding had, waardoor geen gecoördineerd tegenoffensief kon worden opgezet.

Sommige agenten noemen het een wonder dat er geen doden zijn gevallen. Een agent stelt in het dossier dat hij uit wanhoop stenen terug naar de supporters heeft gegooid.

Weken van tevoren gingen volgens de krant al geruchten dat supporters van Utrecht wraak willen nemen omdat supporters van Twente drie spelers van FC Utrecht hebben mishandeld. Toch werd de wedstrijd ingeschat als een met nagenoeg geen risico op ongeregeldheden.

Vlak voor de aftrap waarschuwde een agent uit Twente dat er 65 supporters zijn meegekomen uit Twente om te rellen. Hij is verbaasd dat er geen ME-inzet is. Uiteindelijk komt die er toch, anderhalf uur na de eerste noodoproep.

Meerdere agenten raakten bij de rellen gewond. Er werden 74 mensen aangehouden. Tegen twaalf voetbalsupporters van FC Twente werden vorige week werkstraffen tot 160 uur geëist.