Bouwfraude eindigt met lichte straffen

scannerrob had ons via de nieuws-submit te melden:

In het grote bouwfraudeproces heeft de Rotterdamse rechtbank weinig over gelaten van de eisen van de officier van justitie. Vier bedrijven en twaalf bestuurders kregen milde boetes en lichte straffen. De bouwbedrijven kregen boetes van maximaal 100.000 euro. Tien directeuren, van onder meer Heijmans, KWS en BAM, kregen geldstraffen van enkele duizenden euro's. Alleen twee van hen, de bestuurders van Koop Tjuchem, kregen daarnaast een werkstraf van 180 uur opgelegd. Twee weken geleden waren straffen tot één jaar onvoorwaardelijk en boetes tot twee miljoen euro geëist.

Alle verdachten kregen strafvermindering omdat de strafbare feiten jaren terug hebben plaatsgehad. Daarnaast heeft de bouwfraude veel publiciteit gekregen en zijn de bedrijven tot inkeer gekomen, constateerde de rechtbank.

Reacties
Vanuit de politiek reageerde GroenLinks-Kamerlid Marijke Vos teleurgesteld over de straffen. Vos leidde indertijd de parlementaire enquête-commissie die de bouwfraude onderzocht. Volgens de politica ''geven de straffen niet het signaal af dat de sector zich moet zuiveren.''

De man die de bouwfraude aan het licht bracht, klokkenluider Ad Bos, noemde de uitspraak ''verrassend, haast schokkend.'' De aanpak van het OM betitelde hij als ''slordig en redelijk amateuristisch.''

VVD-Kamerlid Pieter Hofstra zei verbaasd te zijn over het grote verschil tussen de eisen en de uitspraak. Hij wijst erop dat minister Piet Hein Donner heeft gezegd dat er een selectie zou worden gemaakt van de meest kansrijke zaken bij de bouwfraude, waar nagenoeg de hele bedrijfstak zich schuldig aan heeft gemaakt. Hofstra plaatst daarom vraagtekens bij het optreden van het OM.

PvdA-Tweede-Kamerlid Staf Depla vindt het van belang dat het bedrijfsleven door een uitspraak van de rechter ''merkt dat fraude niet deugt en dat ook witteboordencriminaliteit een persoonlijk misdrijf is''. Hij tekende hier wél bij aan dat geldboetes eigenlijk geen beste manier zijn om dit aan rijke ondernemers duidelijk te maken.

De vereniging van bouwbedrijven Bouwend Nederland hoopt dat met deze rechterlijke uitspraak nu een einde is gekomen aan de bouwfraude-affaire. Volgens de organisatie werkt de bouwwereld mee aan snelle afwikkeling van claims. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) deelde eerder al miljoenenboetes uit aan bouwbedrijven. Die moeten gewoon betaald worden.