Duizenden bijeen in Moskou voor anti-Poetinprotest

Tienduizenden Russen zijn dinsdag in het centrum van Moskou bijeengekomen om te protesteren tegen de Russische president Vladimir Poetin. De autoriteiten hebben ondertussen een aantal belangrijke oppositiefiguren opgeroepen voor verhoor, vermoedelijk in een poging de demonstranten de voet dwars te zetten.

De betogers trotseerden slecht weer en tienduizenden verzamelden zich op het iconische Poesjkin-plein. Vandaar vertrokken ze voor een protestmars naar de locatie waar wordt betoogd. De schattingen over het aantal deelnemers lopen uiteen. Volgens de politie zijn er ongeveer tienduizend mensen op de been, oppositieleider Sergej Oedaltsov rept van vijftigduizend. "Diegenen die aan de macht zijn moeten de druk voelen. Wij gaan hier voor zorgen, wat de methode ook zal zijn, vreedzaam of niet", aldus een 25-jarige betoger. "Als ze ons negeren dan betekent dat dat bloedvergieten onvermijdelijk is."

Blogger Aleksej Navalni, de linkse politicus Oedaltsov, de liberale activist Ilja Jasjin en tv-presentator Ksenia Sobtsjak werden dinsdag door de Onderzoekscommissie, het hoogste onderzoeksorgaan van Rusland, ontboden. De verhoren zorgen ervoor dat ze waarschijnlijk niet aan de demonstraties kunnen meedoen. Maandag werden de huizen van de oppositieleiders al doorzocht.

Oedaltsov leverde op Twitter felle kritiek op de verhoren. Hij schreef dat het als organisator zijn taak is om de protesten te leiden. Mogelijk wordt de oppositiepoliticus nu gearresteerd. Jasjin zei, voordat hij zich meldde op het hoofdkantoor van de Onderzoekscommissie, niet te weten of hij in vrijheid of geboeid het gebouw weer zou verlaten. "De regering doet er alles aan om te voorkomen dat ik daar uiteindelijk beland (bij de betoging, red.)", aldus Jasjin.

Maandag stond 'Welkom in het jaar '37' in de top van meestgebruikte zinnen op Twitter. Dit is een verwijzing naar de etnische zuiveringen die in 1937 onder leiding van de Russische dictator Josef Stalin plaatshadden.

De acties van de Onderzoekscommissie volgen op de goedkeuring van een nieuwe wet die de boete voor deelname aan een demonstratie waarvoor geen toestemming is verleend enorm verhoogt. De boete is zo'n honderdvijftig keer hoger dan voorheen en ongeveer gelijk aan een gemiddeld jaarsalaris in Rusland. Volgens Poetin is de wet erop gericht de Russen te beschermen tegen 'radicalisme'. "Om het recht van burgers op vrijheid van meningsuiting te bewaken, ook tijdens betogingen, moet de samenleving andere burgers, het algemene publiek, beschermen tegen radicalisme", zei Poetin eerder.

Voor de betoging van dinsdag is weliswaar toestemming verleend, maar als de betogers zich niet houden aan de tijd en locatie die ze hebben opgegeven, kan de politie ingrijpen.

De vorige grote demonstratie, een dag voor Poetins beëdiging als president in mei, liep uit op stevige rellen tussen de politie en de tienduizenden betogers. De demonstranten gooiden met stenen, stukken asfalt en flessen naar de politie, die hard terugsloeg en meer dan vierhonderd betogers oppakte. Sommigen werden aan hun haren meegesleept. In de dagen daarop maakte de politie jacht op activisten en pakte nog eens honderden mensen op.