'Parlement ging te snel mee met privatiseringen'
Het parlement is aanvankelijk 'te makkelijk' meegegaan met het privatiseren en verzelfstandigen van overheidsdiensten. Dat betoogde voormalig vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink maandag bij de start van het parlementaire onderzoek van de Eerste Kamer naar het privatiseringsbeleid van de afgelopen twintig jaar.
Alle partijen en alle coalities hebben dat beleid 'al dan niet met vreugde, maar in ieder geval ruimhartig gesteund', zei Tjeenk Willink. Nederland ging met het privatiseren en verzelfstandigen vaak ook verder dan Europa voorschreef. "Daar heb ik ook wel een verklaring voor. Want Europa dwingt helemaal niet tot privatisering." Nadat was besloten tot privatisering, diende Europa vervolgens 'als alibi'.
De golf aan privatiseringen heeft er verder toe geleid dat de inhoudelijke deskundigheid en kennis bij de verschillende departement snel is teruggelopen. Ook heeft het geleid tot meer bureaucratie, terwijl het juist de bedoeling was dat de overheid zou terugtreden, aldus Tjeenk Willink.
De senaat hoort de komende tijd een aantal kopstukken over de privatiseringen en verzelfstandigingen van de jaren tachtig en negentig. Maandag komt onder anderen voorzitter van de SER Alexander Rinnooy Kan nog aan het woord en later deze week wordt oud-minister Gerrit Zalm (VVD) aan de tand gevoeld.
Het is de eerste keer dat de Eerste Kamer een parlementair onderzoek heeft ingesteld. Dat is gebeurd op initiatief van de ChristenUnie. Die partij stelt dat privatiseringen van bijvoorbeeld de postbezorging en het openbaar vervoer grote nadelen heeft gehad. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe de besluitvorming in het verleden precies heeft plaatsgevonden.