Samsom hekelt 'oneerlijk pakket'

De Kunduz-coalitie heeft met het begrotingsakkoord een oneerlijke en eenzijdige bezuinigingsagenda opgesteld die enorme schade toebrengt. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom in een reactie op het uitgelekte akkoord. "Hiermee komt Nederland niet aan het werk."

De plannen, die uitlekten via De Telegraaf, geven volgens Samsom reden tot grote zorg. "Een akkoord dat vooral bij lage- en middeninkomens voor duizenden euro's koopkrachtverlies zorgt, verdeelt de pijn van de crisis niet eerlijk", stelt hij.

Door de btw te verhogen, een hoger eigen risico in de zorg en de extra belasting van het woon-werkverkeer, worden volgens Samsom mensen hard getroffen in hun portemonnee. "En een akkoord dat de huizenmarkt blokkeert terwijl wegvallende bestedingen en bouw juist de grootste problemen van onze economie zijn, verlengt onnodig de recessie", aldus Samsom.

Ook Emile Roemer (SP) is niet te spreken over de uitgelekte plannen, al maakt hij een voorbehoud omdat het akkoord nog niet is doorgerekend. De maatregelen hebben volgens Roemer een 'dramatisch effect' op de economie. Ook worden burgers door de voorgestelde btw-verhoging 'keihard' in hun portemonnee geraakt.

Dat mensen voortaan 'liggeld' van 7,50 euro per dag moeten gaan betalen in ziekenhuizen, noemt Roemer een 'belasting op ziek zijn'.

De Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie wilde niet reageren op de uitgelekte plannen. Fractieleider Stef Blok (VVD) zei dat pas duidelijk is hoe alle plannen uitwerken als het Centraal Planbureau ze heeft doorgerekend. Jolande Sap (GroenLinks) wilde überhaupt niet reageren. Alexander Pechtold (D66) zei blij te zijn dat het koopkrachtverlies mee lijkt te vallen.

Arie Slob (ChristenUnie) is tevreden dat er nu een 'gerichte aanpak van de crisis' is. De rente in Nederland was nooit zo historisch laag geweest zonder de aanpak van de Kunduz-coalitie, aldus Slob.


Samsom hekelt 'oneerlijk pakket' (Foto: Novum)