Kunduz-akkoord uitgelekt

Het Kunduz-akkoord is uitgelekt naar De Telegraaf. De krant beschikt over het hele pakket maatregelen waarover VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie het afgelopen nacht eens werden, staat woensdag op de website van de krant.

Het kabinet wilde de plannen pas eind deze maand naar de Tweede Kamer sturen, samen met de voorjaarsnota. Ook laat demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) de plannen nog doorrekenen door het Centraal Planbureau.

Op basis van een concepttekst meldt de krant dat volgend jaar in totaal zestien miljard euro wordt bezuinigd. Na zogeheten uitverdieneffecten blijft daar nog 12,2 miljard van over. Verder wordt één miljard euro geïnvesteerd en is drie miljard euro aan lastenverlichting ingeboekt. Hiermee wordt het begrotingstekort teruggedrongen, zoals Brussel wil.

De koopkrachteffecten blijven beperkt tot een verlies van minder dan twee procent. Alleen AOW'ers met een aanvullend pensioen van meer dan tienduizend euro gaan er 3,25 procent op achteruit, aldus De Telegraaf.