Duizenden vieren Bevrijdingsdag

Op verschillende plaatsen door het hele land vieren zaterdag duizenden mensen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ondanks het koude weer worden er op de veertien festivals in totaal 750.000 mensen verwacht.

In Amsterdam stonden rond 15.30 uur ruim 20.000 mensen op De Dam en het Beursplein. Volgens een woordvoerder van het festival zijn de pleinen 'goed gevuld'. "De kou lijkt niet echt iemand te deren", aldus de zegsvrouw.

Ook op de andere festivals is het 'gezellig druk', laten diverse organisatoren weten. De grootste festivals in Haarlem en Zwolle trekken jaarlijks zo'n 150.000 mensen. Op het podium staan onder meer Nick & Simon, Alain Clark en Go Back to the Zoo, die dit jaar tot Ambassadeurs van de Vrijheid zijn benoemd. Zij worden met een defensiehelikopter langs de verschillende podia gevlogen.

Het startsein van de festiviteiten werd eerder zaterdag gegeven door premier Mark Rutte en Guus Meeuwis. Om 13.00 uur ontstaken zij het Bevrijdingsvuur in Breda. Bevrijdingsdag wordt zaterdagavond afgesloten met het traditionele 5-meiconcert in Amsterdam. De overige festiviteiten duren allemaal tot omstreeks 23.00 uur.