Grote woede om politiemartelingen in Rusland
Het Russische Onderzoekscomité, het belangrijkste onderzoeksbureau in het land, heeft donderdag opnieuw aanklachten ingediend tegen politieagenten die verdacht worden van het martelen van gevangenen. Vier agenten uit de Siberische stad Novokoeznetsk zijn aangeklaagd voor de marteling met de dood tot gevolg van een gedetineerde, terwijl een agent in de stad Kazan, die al in hechtenis zit wegens marteling, een nieuwe aanklacht tegen zich hoorde uitspreken.
Slachtoffers en mensenrechtenactivisten zeggen dat de Russische politie geregeld gebruikmaakt van martelpraktijken om valse bekentenissen af te dwingen van mensen die zij willekeurig hebben opgepakt. Door president Dmitri Medvedev doorgevoerde hervormingen hebben volgens hen niets gedaan om dit soort misstanden te bestrijden.
Sergej Nazarov, een inwoner van Kazan, overleed eerder deze maand aan de verwondingen die hij opliep toen agenten hem zouden hebben verkracht met een champagnefles. Hij werd verdacht van het stelen van een mobiele telefoon. De woede over zijn dood was groot en landelijk weerklonk de roep om een drastische hervorming van de politiemacht, die door beschuldigingen van corruptie en wreedheden al langer in een kwaad daglicht staat.
De vier agenten in Novokoeznetsk worden verdacht van de dood van een gedetineerde. Die zou door verstikking om het leven zijn gekomen toen hem een gasmasker werd opgezet waarvan de luchttoevoer was afgesloten - een marteltechniek die volgens rechtengroepen vaker wordt toegepast binnen het Russische politiekorps.
In regelgeving voor de politie zijn quota opgenomen voor opgeloste misdrijven waaraan agenten moeten voldoen. Hierdoor worden agenten aangemoedigd willekeurige arrestaties te verrichten en arrestanten valse bekentenissen te ontfutselen om hun streefcijfers te halen. Hun kennis van wrede ondervragingstechnieken deden veel politiemensen op tijdens hun dienstjaren in Tsjetsjenië en andere roerige provincies in de Kaukasus.
Na het schandaal rond politiemartelingen in Kazan staken meer verhalen over politiewreedheden de kop op. Activisten dringen er daarom nog nadrukkelijker bij het Kremlin op aan regels die dit soort wreedheden in de hand werken te veranderen. Daarnaast willen zij dat minister van binnenlandse zaken Rasjid Noergalijev zijn ontslag krijgt aangezegd, het politiekorps wordt gezuiverd en een onderzoek wordt ingesteld naar misdrijven door agenten.