Luxemburg klaar voor bezoek koningin Beatrix

Koningin Beatrix begint dinsdagmorgen aan haar tweede staatsbezoek aan Luxemburg. In maart 1981 - precies 31 jaar en een week geleden - had het groothertogdom de primeur van het eerste staatsbezoek uit de toen nog prille regeringsperiode van de vorstin. Het was een gebaar dat de Luxemburgers zeer waardeerden, aldus de toen regerende groothertog Jean. Inmiddels zit zijn zoon Henri al weer 12 jaar op de troon en is het tijd voor een tweede visite. Beatrix blijft tot donderdag.

Een constante bij bezoeken aan Luxemburg is de aanwezigheid van Jean-Claude Juncker, die sinds 1982 onafgebroken in de regering zit. Juncker, sinds 1995 minister-president, begeleidt de koningin bij de kranslegging en heeft later op de middag nog een apart gesprek in het paleis. Hij ontmoette de koningin al in 1992 in Maastricht toen de fundamenten werden gelegd voor de euro, een munt waarop Juncker als voorzitter van de groep van eurolanden in de EU past als ware het zijn eigen kind.

Het programma van de eerste dag bestaat grotendeels uit traditionele onderdelen, zoals de reeds genoemde kranslegging, een ontvangst door de burgemeester van de hoofdstad en het door het groothertogelijk paar aangeboden staatsbanket. Voor het paleis en op de pleinen van de stad zijn maandag al Nederlandse vlaggen gehesen, naast het iets lichter gekleurde rood-wit-blauw van Luxemburg zelf.

Luxemburg klaar voor bezoek koningin Beatrix
Luxemburg klaar voor bezoek koningin Beatrix (Foto: ANP)