Sterke Westra wint rit in Parijs-Nice

Lieuwe Westra heeft donderdag zijn goede vorm in Parijs-Nice onderstreept met de ritwinst in de vijfde etappe. De Fries van Vacansoleil sprong op de slotklim weg bij de andere favorieten en hield op de streep zes seconden over op Alejandro Valverde en geletruidrager Bradley Wiggins.

In het klassement staat de 29-jarige Westra nu tweede, op zes tellen van Wiggins (Team Sky). Levi Leipheimer staat derde, Alejandro Valverde is vierde.

Het peloton liet een groep van vier man een lange vluchtpoging wagen. In de laatste veertig kilometer zette Laurens ten Dam samen met Kevin Seeldraeyers een tegenaanval op poten en op de top van de voorlaatste klim hadden zij het gat gedicht. Ook het peloton, aangevoerd door de in dienst van Valverde rijdende Movistar-equipe, zat de ontsnapten toen echter op de hielen.

In de afdaling naar de voet van de Montée Laurent Jalabert ging Frederik Veuchelen, die in de originele kopgroep van vier de kleuren van Vacansoleil verdedigde, nog alleen in de aanval. Ook hij werd echter teruggepakt.

Op de slotklim was het Lieuwe Westra die als eerste van de favorieten de aanval zocht. De anderen keken naar Wiggins om het zware werk te doen. De laatste meters gebruikte Westra om zijn etappezege te vieren en hield hij zijn benen al stil. Mede daardoor bleef de achterstand van Wiggins, die op de streep nog werd ingehaald door Valverde, beperkt tot zes tellen.