Gewelddadige overval op museum Olympia

Gewapende dieven hebben tientallen objecten uit het museum voor oudheden in het Griekse Olympia geroofd. Daarbij werd een personeelslid vastgebonden. Olympia is de bakermat van de Olympische Spelen. De Griekse minister van cultuur Pavlos Geroulanos heeft naar aanleiding van de diefstal zijn ontslag ingediend. Het is echter nog onduidelijk of premier Lucas Papademos het ontslag heeft geaccepteerd.

De politie heeft wegblokkades opgericht in het gebied rondom het museum. Naar de dieven, die bivakmutsen droegen, wordt koortsachtig gezocht. Het museum en de politie konden niet direct zeggen hoeveel voorwerpen zijn meegenomen, maar geschat wordt dat er zo'n zestig museumstukken zijn ontvreemd.

"Uit het onderzoek tot dusver is gebleken dat deze morgen om 07.34 uur de bewaker van het museum werd uitgeschakeld en voorwerpen van klei en brons en een gouden ring uit vitrines werden gehaald", aldus de politie in een verklaring.

De overval komt enkele maanden voor de ceremonie in Olympia, waarbij in het museum de Olympische vlam wordt ontstoken in aanloop naar de Spelen in Londen deze zomer. De burgemeester van Olympia heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen de veiligheid bij het museum te vergroten. "De veiligheid is inderdaad gebrekkig", zei burgervader Efthimios Kotzas. "Dit zijn schatten. Een deel van ons werelderfgoed is verloren gegaan door toedoen van deze dieven (...) Ik denk dat de autoriteiten opmerkzamer hadden moeten zijn en de veiligheid serieuzer hadden moeten nemen."

De kunstroof is de tweede in Griekenland in korte tijd. In januari namen dieven werken van Pablo Picasso en Piet Mondriaan mee uit de Nationale Kunstgalerie, die ligt in een strengbeveiligd deel van Athene.