Grote steden zoeken alternatief voor vuurwerk

De vier grote steden onderzoeken of de jaarwisseling met minder vuurwerk kan worden gevierd. De burgemeesters van Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam willen kijken of er alternatieven voor de vuurwerktraditie zijn.

Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag in antwoord op vragen van GroenLinks over een mogelijk vuurwerkverbod. De fractie is bezorgd over de vele ongevallen die elk jaar met door het afsteken van zwaar vuurwerk worden veroorzaakt.

Voor een vuurwerkverbod is het volgens Van Aartsen nog te vroeg. Hij wil eerst de afgelopen jaarwisseling evalueren met de G4 en met deskundigen kijken of er alternatieven zijn. Ook willen de burgemeesters weten wat zulke alternatieven betekenen voor de handhaving en welke kosten daarmee gemoeid zijn.

GroenLinks wil dat er vuurwerkvrije zones komen, maar dat is voor Van Aartsen geen optie. "Een dergelijke benadering is onder de huidige omstandigheden op stedelijk niveau niet uitvoerbaar", schrijft Van Aartsen. Alleen al in Den Haag zou het gaan om honderden locaties. "De handhavingscapaciteit schiet tekort om naleving van een dergelijke maatregel effectief af te dwingen."

Begin dit jaar pleitte de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb al voor een verbod op legaal zwaar knalvuurwerk. Hij beloofde dit na de jaarwisseling te gaan bespreken met zijn collega's in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Van Aartsen licht de gemeenteraad voor de zomer in over de plannen voor een alternatief voor de vuurwerktraditie.