Merkel en Sarkozy: groei is prioriteit

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben maandag in Berlijn benadrukt dat het bevorderen van de economische groei in de eurozone een prioriteit is. De twee regeringsleiders drongen dan ook aan op een snel akkoord over het herstructureren van de Griekse schuldenlast om te voorkomen dat de kredietcrisis zich uitbreidt.

Merkel en Sarkozy zeiden te overwegen om betalingen aan het Europese noodfonds EFSF te bespoedigen. "Frankrijk en Duitsland zijn bereid om, in overleg met andere landen natuurlijk, te bekijken in hoeverre we op een of andere manier de betalingen kunnen versnellen en zo nogmaals ons vertrouwen in en de steun voor de eurozone duidelijk te maken", aldus Merkel. De twee riepen tevens op onderhandelingen over een nieuw Europees verdrag snel af te ronden. Het nieuwe verdrag moet de fiscale discipline van de eurozone verbeteren.

Sarkozy erkende de ernst van de situatie in Europa. "De situatie is gespannen, misschien wel erger dan ooit in de geschiedenis van de eurozone", zei hij. Groei, benadrukte de president, heeft de hoogste prioriteit.

Duitsland heeft eerder op de dag al aangedrongen op steviger bezuinigingen in de eurozone om het begrotingstekort terug te dringen en het investeerdersvertrouwen terug te winnen. Merkel erkende echter dat dit niet de enige oplossing is. "Versterking van de begroting is een van de pijlers waarop de toekomst van Europa moet worden gebouwd, maar we hebben ook een tweede pijler nodig en dat is het vraagstuk van economische groei, banen en werkgelegenheid."

Griekenland, waar de kredietcrisis begon, heeft grote moeite met het doorvoeren van hervormingen om een tweede noodlening veilig te stellen. Die noodlening moet voorkomen dat het land ten onder gaat aan de schuldencrisis. Ook een overeenkomst met kredietverstrekkers over het nemen van een verlies van vijftig procent op Grieks schuldpapier is nog niet rond. Merkel meent dat de herstructurering van de Griekse schuldenlast snel zijn beslag moet krijgen. "Anders is het niet mogelijk om de volgende tranche uit te betalen aan Griekenland, maar we willen die betaling doen en we willen dat Griekenland in de eurozone blijft", aldus Merkel. Griekenland blijft een 'speciaal geval' aldus Merkel.

Frankrijk en Duitsland zijn allebei voorstander van een belasting op financiële transacties. Hoewel Frankrijk graag beweging wil creëren in de eurozone, is Duitsland terughoudender. Merkel ziet een dergelijke belasting wel voor zich op Europees niveau, maar zei dat daar in haar eigen regering nog veel verdeeldheid over heerst.


Merkel en Sarkozy: groei is prioriteit (Foto: Novum)