Waarnemers noemen verkiezing Congo ongeloofwaardig

De uitslag van de presidentsverkiezingen in Congo is niet geloofwaardig. Dat stelt de waarnemersmissie van het Amerikaanse Carter Centrum. Tot dusver hielden waarnemers vol dat de door president Joseph Kabila gewonnen verkiezing weliswaar leed onder logistieke problemen, maar dat niets wees op stelselmatige fraude.

De waarnemers van het centrum in Atlanta voerden in een zaterdagavond uitgebrachte verklaring bewijs aan voor geknoei met stemmen. Ook wijst het centrum op uitzonderlijk hoge opkomstcijfers in Kabilagezinde kiesdistricten, terwijl voor oppositiebolwerken het omgekeerde geldt.

De zittende president Kabila werd volgens de kiesraad met 49 procent van de stemmen herkozen. Oppositieleider Etienne Tshisekedi, die met 32 procent tweede werd, zegt de uitslag te verwerpen en zichzelf als gekozen president te beschouwen.

Hoewel de gemiddelde opkomst rond de 59 procent lag, zou in de Kabilagezinde provincie Katanga 99 tot 100 procent van de kiezers zijn komen opdagen. Het gebrekkige wegennet in de oostelijke provincie maakt zo'n hoge opkomst volgens het Carter Centrum echter onmogelijk. In de hoofdstad Kinshasa, waar Tshisekedi veel aanhang heeft, zijn juist veel stemmen verloren gegaan.