Quake na vijftien jaar toegestaan in Duitsland

Het schietspel Quake uit 1996 is niet langer verboden in Duitsland. Het Duitse instituut voor mediacontrole, de Bundesprüfstelle für jugendgefährdende Schriften (BPjM), heeft voldaan aan een verzoek van uitgever Bethesda. Dat schrijft de Duitse techwebsite Heise Online.

Het schietspel is inmiddels zo verouderd dat een verbod vanwege realistisch geweld niet meer op zijn plaats is,vindt de keuringsinstantie. Volgens de Duitse wet kunnen bedrijven na tien jaar een bezwaar indienen om een verbod ongedaan te maken. Het ongedaan maken van een verbod gebeurt op aanvraag van de uitgever. Waarom uitgever Bethesda langer dan tien jaar heeft gewacht, is niet bekend.

Bethesda wil Quake, samen met de uitbreidingen Scourge of Armagon en Dissolution of Eternity, opnieuw door de leeftijdsindicatiedienst USK laten controleren. Met een keuring van de USK kan het klassieke schietspel bijvoorbeeld als downloadbaar spel worden uitgegeven.

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de controle door de USK problemen op gaat leveren voor Bethesda. In september gaf de leeftijdsindicatiedienst het achttien jaar geleden uitgegeven schietspel Doom, een schietspel van Bethesda's dochteronderneming id Software, een keuring voor 16 jaar en ouder.

De USK leek dit najaar wat soepeler te worden met het geven van keuringen toen het actiespel Gears of War 3 zonder aanpassingen in Duitsland uitgegeven mocht worden. Woensdag maakte de overheidsinstantie zijn naam als strenge instantie echter weer waar. Het zombiespel Dead Island mag niet verkocht worden.


Quake na vijftien jaar toegestaan in Duitsland