Acht op de tien jongeren wil WOII blijven herdenken

Nederlandse jongeren vinden het belangrijk dat elk jaar wordt stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog. Acht op de tien willen de slachtoffers van de oorlog blijven herdenken. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Jeugdraad in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, waar de herdenking onder valt.

De jongeren vinden het belangrijk respect te betuigen aan de slachtoffers en stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Aan de manier waarop dat gebeurt, hoeft geen verandering in te komen, stellen zij. Een speciale jongerenherdenking of recente oorlogen bij de herdenking betrekken hoeft ook niet.

Wel moet in de klas meer aandacht worden besteed aan de oorlog. Zes op de tien jongeren ziet graag dat er bijvoorbeeld overlevenden langskomen op school met hun persoonlijke verhaal. Dat spreekt meer tot de verbeelding dan schoolboeken. Jongeren willen dat de oorlog 'voelbaar wordt', stellen de onderzoekers.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) vindt het bemoedigend dat de tieners van nu de Tweede Wereldoorlog willen blijven herdenken. Ze nam het onderzoek donderdag in ontvangst.