'Risico eten besmette groente en fruit gering'

Resten van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit vormen geen serieus gevaar voor de volksgezondheid. Dat blijkt uit een analyse van het Voedingscentrum van bijna 4400 monsters van groente en fruit die vorig jaar door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn genomen.

Vorig jaar werden 21 partijen onderschept met te veel resten van bestrijdingsmiddelen zaten. Het ging om producten van buiten de Europese Unie, zoals paksoi en kousenband. Uit het onderzoek van het Voedingscentrum zou nu blijken dat het risico van eten van groente en fruit zeer gering is, ook voor kinderen en baby's.

Wel is extra onderzoek nodig naar de effecten van groente en fruit met combinaties van bestrijdingsmiddelen. Momenteel wordt alleen gekeken naar de schadelijke effecten van individuele bestrijdingsmiddelen. Uit een eerder onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek al dat kinderen een 'verwaarloosbaar' risico lopen door combinaties van deze middelen.

De kans om besmette groenten of fruit tegen te komen is klein. In de meeste gevallen worden die tijdig onderschept. Uit onderzoek van de VWA bleek al dat het risico bij de ene winkelketen niet groter is dan bij de andere.


'Risico eten besmette groente en fruit gering' (Foto: Novum)