Chinese ruimtekoppelingsmissie geslaagd
Het onbemande Chinese ruimtevaartuig Shenzhou 8 is donderdagavond na een vlucht van ruim twee weken op aarde teruggekeerd. Tijdens de vlucht werd de capsule twee keer gekoppeld aan de ruimtemodule Tiangong 1, als voorbereiding op de lancering van een eigen Chinees ruimtestation.
Met de vlucht hebben Chinese ingenieurs bewezen een ruimtekoppeling tot stand te kunnen brengen met afstandsbediening. China wil volgend jaar nog twee koppelingsvluchten uitvoeren, een daarvan bemand.
Rond 2020 wil China een compleet ruimtestation in een baan om de aarde hebben. Met een gewicht van zo'n 55 ton wordt het aanmerkelijk kleiner dan het internationale ruimtestation ISS, waaraan zestien landen deelnemen.
China slaagde er in 2003 als derde land ter wereld in een mens in de ruimte te brengen. Er zijn daarna nog twee bemande ruimtevluchten gevolgd. Los daarvan wil China volgend jaar een onbemande verkenner op de maan zetten.
De Volksrepubliek besloot een eigen ruimtestation op te zetten nadat pogingen om bij het ISS aan te sluiten waren stukgelopen, voornamelijk op bezwaren van de Verenigde Staten. China sluit echter toekomstige samenwerking met Amerikaanse of Europese ruimtevaartprogramma's niet uit en zegt dat maar kleine aanpassingen nodig zijn om zijn ruimtevaartuigen te kunnen koppelen aan Amerikaanse toestellen of het ISS.
Chinese ruimtekoppelingsmissie geslaagd (Foto: Novum)