Eerste ongelukken door gladheid

Voor het eerst in deze winterperiode zijn ongelukken gebeurd door gladheid. Op de A9 in Noord-Holland raakten woensdagochtend bij knooppunt Rottepolderplein meerdere auto's in een slip bij de brug over het Zijkanaal C, meldt de Verkeersinformatiedienst. Dat gebeurde in beide richtingen.

Het eerste ongeluk gebeurde al in de vroege ochtend, waardoor rond 06.00 uur al vijf kilometer file stond tussen Beverwijk en knooppunt Rottepolderplein. Daarna gebeurden bij het knooppunt nog twee ongelukken. Richting Amstelveen stond rond 07.00 uur vijftien kilometer file. De totale filelengte in Nederland valt mee. Er kan worden gesproken van een reguliere spits.

Weeronline.nl meldt dat het in het hele land vooral bij bruggen glad kan zijn. "De afgelopen nacht is bij veel bruggen gestrooid", zegt een woordvoerder. "De temperatuur van het wegdek bleef tot vandaag boven het vriespunt omdat de grond nog warm was, maar nu is hij onder het vriespunt gekomen."

Door het doorbreken van de zon is de temperatuur van het wegdek naar verwachting rond 09.00 uur overal boven het vriespunt. In Groningen kwam de temperatuur het afgelopen weekeinde ook al onder het vriespunt, maar toen was het niet vochtig. Weeronline.nl verwacht dat donderdag en de dagen daarna geen last van gladheid. "We verwachten in de nachten temperaturen van rond de vier graden."


Eerste ongelukken door gladheid (Foto: Novum)