Sri Lanka blokkeert nieuwssites

De regering van Sri Lanka heeft vijf journalistieke websites geblokkeerd, omdat ze karaktermoord gepleegd zouden hebben op politieke leiders.

Mediaorganisaties spraken van een ondemocratische maatregel. Eerder toonde de Amerikaanse ambassade in Sri Lanka zich al bezorgd over de persvrijheid in het land. Politici mogen officieel bekritiseerd worden in Sri Lanka, maar de pers kan wel gerechtelijk worden vervolgd voor smaad.

Volgens het ministerie van informatie en media zijn op de vijf websites, die sinds zaterdag zijn geblokkeerd, verhalen verschenen die 'neerkomen op karaktermoord en de privacy van individuele personen schenden.' Het zou daarbij gaan om onder anderen president Mahinda Rajapaksa. Het is niet duidelijk op welke artikelen precies wordt gedoeld, maar op de sites zijn verhalen verschenen waarin de regering wordt bekritiseerd en politici van corruptie en ambtsmisdrijven worden beschuldigd.

Een van de getroffen nieuwssites is srilankamirror.com. "Onze berichtgeving is onafhankelijk", zegt hoofdredacteur Kelum Shivantha. "We plegen altijd hoor en wederhoor. Niemand heeft een klacht tegen ons ingediend. Ons is niet verteld waarom onze website is geblokkeerd."

De voorzitter van de Sri Lankaanse journalistenbond, Gnanasiri Kottigoda, zegt dat de regering de bevolking het recht op toegang tot informatie probeert te onthouden. Als de regering of een persoon zich benadeeld voelt door een artikel dat op een website is verschenen is een gang naar de rechter mogelijk, zegt hij. "Blokkeren is geen acceptabele oplossing."

Een van de andere geblokkeerde sites, www.lankaenews.com, is de afgelopen jaren herhaaldelijk bedreigd. Eerder dit jaar werd het kantoor van de site in brand gestoken en lankaenews stelde de regering daarvoor verantwoordelijk. Een columnist van de site wordt al ruim een jaar vermist.