Lost-actrice bang voor Hobbit-fans

Evangeline Lilly is doodsbang dat ze met haar rol in de twee Hobbit-films vele Tolkien-fans tegen zich in het harnas jaagt. De 32-jarige actrice, vooral bekend uit de tv-serie Lost, speelt de boself Tauriel, die in de boeken niet voorkomt. "Ik ben tot op de dag van vandaag bang dat de fans mijn personage niet willen accepteren", zegt ze tegen de Britse filmsite SFX.

Zoals bij wel meer fanclubs staan idolaten van de boeken van J.R.R. Tolkien, die in 1937 zijn boek The Hobbit publiceerde, bekend als echte puristen. Toen zijn trilogie The Lord of the Rings verfilmd werd, lieten zij in groten getale hun ongenoegen horen over personages die waren weggelaten, veranderd of toegevoegd.

"Ik ben als de dood dat ik als een smet op deze twee nieuwe films wordt gezien", zegt de Canadese actrice. "Ik weet hoe de puristen zijn, ik ben er zelf ook een." Ze vertelt al vanaf haar dertiende fan te zijn van de boeken. In eerste instantie wilde ze de trilogie van The Lord of the Rings niet eens zien. Ze vond de verfilming van het werk van Tolkien heiligschennis.

Lilly zegt wel te begrijpen waarom het scenario van The Hobbit is aangepast. Het boek bevat immers geen vrouwelijke personages. "De aanpassingen van de scenaristen zijn helemaal in de lijn met wat Tolkien geschreven heeft, ze hebben alleen het verhaal iets minder oppervlakkig gemaakt."

The Hobbit: An Unexpected Journey moet volgend jaar december uitkomen. Deel twee, The Hobbit: There and Back Again, wordt een jaar later in de bioscoop verwacht.