Vrijwilligers stromen toe voor strijd om Bani Walid

Vrijwilligers uit heel Libië hebben zich zaterdag gemeld voor de strijd om een van de laatste bolwerken van Moammar Gadhafi. Ze verzamelen zich in het dorpje Wishtata op zo'n veertig kilometer afstand van Bani Walid.

De opstandelingen hadden de Gadhafi-aanhangers in de stad tot zaterdag de tijd gegeven zich over te geven en zo verder bloedvergieten te vermijden. Volgens de rebellen hebben de Gadhafi-getrouwen de aanval vrijdag echter uitgelokt door hen vanuit de stad te beschieten met raketten en mortieren. Vrijdagnacht is er niet gevochten in Bani Walid, zei een woordvoerder van de opstandelingen, Abu Seif Ghneya. Volgens hem zullen de rebellen zaterdag proberen op te trekken naar het centrum van de stad.

De Nigerese autoriteiten meldden dat vrijdagavond vier hoge Libische militaire leiders in Niger zijn aangekomen. Het zou gaan om het chef-staf van de luchtmacht, zijn piloot en de leiders van twee militaire regimenten.

Van Gadhafi ontbreekt nog ieder spoor. Politieorganisatie Interpol heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen hem, zijn zoon Seif al-Islam en het vroegere hoofd van de Libische militaire inlichtingendienst, Abdullah al-Senoussi. Interpol voldoet hiermee aan een verzoek van het Internationale Strafhof in Den Haag, dat de drie wil berechten op verdenking van misdaden tegen de menselijkheid. Er zijn berichten dat Seif al-Islam zich in Bani Walid bevindt.


Vrijwilligers stromen toe voor strijd om Bani Walid (Foto: Novum)