Hillen bezoekt voormalige Antillen

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) brengt deze week een bezoek aan de bovenwindse eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Hij laat zich daar uitgebreid bijpraten over de marine, marechaussee en kustwacht in het Caribisch gebied.

De commandant zeemacht in het Caribisch Gebied, brigade-generaal der mariniers Dick Swijgman, vergezelt de minister, meldt zijn ministerie.

Op Sint Maarten bezoekt Hillen de orkaannoodhulpoefening Hurex, waaraan onder meer eenheden van het korps mariniers, het ondersteuningsvaartuig Pelikaan, de kustwacht, het Rode Kruis en het vrijwilligerskorps deelnemen. Ook voert hij gesprekken met gouverneur Eugene Holiday en minister-president Sarah Wescot-Williams.

Op Sint Eustatius spreekt de bewindsman met gezaghebber Gerald Berkel en bezoekt hij de rampenstaf en de olieterminal van Nustar.

Gezaghebber Jonathan Johnson is gastheer op Saba, waar Hillen zijn bezoek afrondt met een bezoek aan de Johan de Witt, het huidige stationsschip in het Caribisch gebied. Het schip vaart vrijdag de haven van Sint Maarten ceremonieel binnen.

Eind juli schoot de Johan de Witt te hulp toen er een orkaan dreigde op de Bovenwindse eilanden. De aan boord genomen hulppakketten bleken uiteindelijk niet nodig, de tropische storm Emily boog voortijdig af naar het zuiden.

Sint Maarten is sinds 10 oktober een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Saba en Sint Eustatius zijn Nederlandse gemeenten met een aparte status, evenals Bonaire.