Kaasverkopers zitten met Mexicaanse namaak in maag

Mexicaanse supermarkten verkopen vervalsingen van Goudse kaas en Hollandse Edammer. Een rechtszaak beginnen is niet zo gemakkelijk als het klinkt. "Dat duurt vele jaren en kost honderdduizenden euro's", zegt de in Mexico wonende zuivelhandelaar Henk W. Keizer op de site van De Nederlandse Vereniging in Mexico en in De Telegraaf.

Hij zag de namaak voor het eerst halverwege de jaren negentig. Sindsdien is het probleem volgens hem steeds groter geworden. Dat zou vooral zijn gekomen doordat de kazen de afgelopen vijftien jaar een stuk duurder zijn geworden. Daardoor zijn handelaren goedkopere namaak gaan maken.

Keizer vreest dat de echte Nederlandse kaas een slechte naam krijgt als mensen de vervalsingen proeven. Die zouden slechter smaken, waardoor de kopers het voortaan wel uit hun hoofd laten nog hun tanden in Nederlandse kaas te zetten.

Sommige merken verraden zich door spelfouten, bijvoorbeeld doordat er Costerwolde in plaats van Oosterwolde op het etiket staat. Andere merken zijn zo goed nagemaakt dat alleen aan de kleur van de kaas en het ontbreken van een Europees etiket is te zien dat het niet om echte Nederlandse kaas gaat.

Nederland probeert het probleem samen met andere Europese Lidstaten aan te pakken. Er worden namelijk ook kazen en vleeswaren uit andere Europese landen nagemaakt. Een afvaardiging van de Europese Unie heeft al contact met de Mexicaanse autoriteit voor Consumentenbescherming (Profeco) en het instituut voor intellectueel eigendom (MPI).