Staking in Spaans voetbal dreigt om cao-conflict

Spaanse voetballers leggen mogelijk het werk neer. De spelers in de Priméra en Segunda Division hebben daar vandaag mee gedreigd als LFP, dat de twee hoogste Spaanse divisies beheert, en spelersvakbond AFE geen overeenstemming bereiken over een nieuwe cao. De staking staat gepland voor de eerste twee speelrondes van de beide competities.

Tijdens een persconferentie werd AFE-voorzitter Luis Rubiales geflankeerd door diverse voetballers, waaronder toppers als Real Madrid-doelman Iker Casillas en Barcelona-verdediger Carles Puyol. "We willen niet meer geld", verduidelijkte Rubiales. "We willen dat contracten worden nageleefd." Meer dan honderd spelers van alle veertig clubs uit de twee divisies staan achter de plannen.

De Spaanse competitie zou volgens planning op 20 augustus beginnen.

Opvallend is dat in de Italiaanse Serie A ook een staking dreigt vanwege het ontbreken van een cao. De voetballers daar hebben met een werkonderbreking gedreigd als er voor de start van de competitie in het weekeinde van 27 tot 28 augustus geen getekend akkoord ligt. Twee keer eerder werd een mondeling akkoord bereikt, maar de Serie A heeft de overeenkomsten niet getekend.