Vergunning voor verhuizing orka Morgan

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft van het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie een vergunning gekregen om orka Morgan te verhuizen naar een dierenpark in Tenerife. Dat laat het Dolfinarium woensdag weten.

Dat de vergunning binnen is, betekent niet dat Morgan direct naar de adoptiefamilie op het Canarische eiland verhuist. Eerst moet een rechtszaak worden afgewacht omdat dierenactivisten verenigd in de Orka Coalitie naar de rechter zijn gestapt om de verhuizing te voorkomen.

Morgan werd vorig jaar in de Waddenzee aangetroffen en verblijft sindsdien in Harderwijk. Volgens wetenschappers kan de jonge orka niet vrijgelaten worden omdat het dier in de natuur alleen goede overlevingskansen heeft als ze met haar familie wordt herenigd. De Orka Coalitie, betwist de onafhankelijkheid van de deskundigen en willen dat Morgan haar vrijheid terugkrijgt.

Het Dolfinarium betreurt dat de Orka Coalitie een rechtszaak heeft aangespannen om het vervoer tegen te houden. "Dit betekent vertraging in het proces en dat is niet in het belang van Morgan. Zij heeft zo snel mogelijk contact met soortgenoten nodig", zegt directeur Marten Foppen.


Vergunning voor verhuizing orka Morgan (Foto: Novum)