95e Vierdaagse wordt natte bedoening

De deelnemers aan de 95e Vierdaagse maken zich op voor een koele en vooral natte week. Als het Nijmeegse wandelevenement dinsdag om 04.00 uur van start gaat, is het nog droog, maar 's middags worden al felle buien verwacht. Het wordt de eerste wandeldag tussen de 16 en de 20 graden. Ook de rest van de week blijft het buiig.

De organisatie adviseert de duizenden deelnemers op natte dagen met relatief lage temperaturen niet te lang te pauzeren. Anders koelen de spieren te veel af. Verder gelden in en om Nijmegen de gebruikelijke wandeladviezen. "Wandelaars wordt altijd geadviseerd droge reservekleding mee te nemen en voorzien te zijn van adequate regenkleding en hoofdbedekking", aldus het Weerteam Vierdaagse.

Voor de Vierdaagse hebben zich 45 duizend wandelaars ingeschreven, onder wie zesduizend militairen. Wandelaars kunnen dagelijks dertig, veertig of vijftig kilometer lopen. Er lagen vooraf 45 duizend startbewijzen klaar. In totaal 42.812 deelnemers aan de 95e Vierdaagse in Nijmegen hebben uiteindelijk die van hun opgehaald.

De zesduizend militairen die meelopen komen uit dertig verschillende landen. Daarvan komen er negenhonderd uit Groot-Brittannië en ruim vierhonderd uit Noorwegen. De Nederlandse krijgsmacht stuurt 82 detachementen met minimaal elf wandelaars. De militaire deelnemers verblijven op Kamp Heumensoord.

De duizenden wandelaars die meedoen aan de Vierdaagse krijgen op de eerste dag een buikomvangmeter. Dat is onderdeel van een grootschalig onderzoek van het UMC St Radboud naar de effecten van bewegen op de gezondheid. De onderzoekers van het ziekenhuis zijn op zoek naar in totaal 35 duizend wandelaars om de komende vijftien jaar te volgen om zo de effecten van bewegen op de gezondheid in kaart te brengen. Zij moeten vooraf een uitgebreide vragenlijst invullen.

Een delegatie uit Bejing kijkt deze week in Nijmegen mee over de schouder van de organisatie. De Chinezen organiseren jaarlijks de Haohua Energy Cup en zien de Vierdaagse als voorbeeld voor hun wandelevement. Aan de Cup deden vorig jaar vijftienduizend deelnemers mee. Binnen acht jaar moeten dat er dertigduizend zijn.

Het feestgedruis rond de Vierdaagse is zaterdag al begonnen. De eerste dag van de Vierdaagsefeesten trok 110 duizend bezoekers, een stuk minder dan vorig jaar door het regenachtige weer. Op zondag kwamen er 215 duizend feestvierder naar Nijmegen. De feesten trokken vorig jaar 1,4 miljoen bezoekers.

Zondagavond was er ook al de traditionele Vlaggenparade. De openingsceremonie in stadion De Goffert werd voor het eerst live uitgezonden op de lokale televisie.