AU: wereld moet zich niet met Afrika bemoeien

Buitenlandse inmenging in Afrika heeft groot leed met zich meegebracht en zou in de toekomst alleen nog mogen plaatsvinden met instemming van Afrikaanse landen. De voorzitter van de Afrikaanse Unie, Teodoro Obiang Nguema, tevens president van Equatoriaal Guinea noemde Libië donderdag niet bij name, hoewel de luchtaanvallen van de NAVO op de troepen van Moammar Gadhafi op de AU-top deze week hoog op de agenda staan.

De AU is fel tegen de luchtaanvallen, die volgens haar in strijd zijn met de uitgangspunten van de resolutie van de Verenigde Naties dat militair ingrijpen toegestaan is om burgers te beschermen. Volgens Obiang grijpen niet-Afrikaanse landen in onder het mom van de mensenrechten, maar wordt er in feite meer ellende aangericht.

"De ontelbare slachtoffers, onder wie vrouwen en kinderen, en ontheemden en de vernietiging van de economische infrastructuur rechtvaardigen deze interventies niet. In plaats van oplossingen te bieden voor problemen, maken ze internationale conflicten alleen maar ingewikkelder en slechter", zei hij.

Hoewel de AU aanvankelijk achter Gadhafi stond, lijkt er sprake van een omslag, met name door het arrestatiebevel dat het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tegen hem uitvaardigde. Meer dan dertig Afrikaanse landen zijn aangesloten bij het ICC en zijn in die hoedanigheid verplicht Gadhafi te arresteren als de Libische leider deze landen aandoet. Dat Kenia eerder een bezoek van de Sudanese leider Omar al-Bashir, die ook door het ICC gezocht wordt, toestond, doet hier niets aan af.

Bovendien zouden diverse Afrikaanse landen nu van mening zijn dat het beter is als Gadhafi vertrekt. Veel Afrikaanse landen kijken met een schuin oog naar de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en vrezen dat de vlam ook bij hen in de pan kan slaan. In Senegal, een van de weinige stabiele democratieën, was het vorige week al raak toen president Abdoulaye Wade een grondswetwijziging probeerde door te drukken die hem in staat zou stellen zijn macht over te dragen op zijn impopulaire zoon. Duizenden mensen gingen de straat op en vielen huizen aan van parlementariërs die vermoedelijk voor de wet zouden stemmen.