Politie Barcelona beeindigt protest

De Spaanse politie heeft donderdagochtend vroeg enkele tientallen demonstranten verwijderd die al weken kampeerden op een plein in Barcelona. De ontruiming verliep zonder geweld en er zijn voor zover bekend geen arrestaties verricht. De gemeentereiniging heeft vervolgens het tentenkamp opgeruimd.

In Barcelona en andere Spaanse steden wordt al sinds medio mei gedemonstreerd tegen de slechte economische omstandigheden en de forse bezuinigingen die de regering wil doorvoeren om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Spanje kampt met onder meer een torenhoge werkloosheid, vooral onder jongeren.

Op het hoogtepunt van de acties, die begonnen in de aanloop naar regionale verkiezingen in mei, waren tienduizenden betogers op de been. De laatste weken is dat aantal evenwel sterk afgenomen. In de hoofdstad Madrid besloten demonstranten eerder deze maand al hun tentenkamp op te doeken omdat er inmiddels meer daklozen dan actievoerders bivakkeerden.

De demonstraties tegen de economische malaise gaan wel door. Op 19 juni waren in heel Spanje naar schatting 200.000 betogers op de been, maar die bleven na afloop niet kamperen. De volgende grote manifestatie is in Madrid en staat voor 24 juli gepland.