Noodweer zorgt voor miljoenenschade

De schade door het noodweer van dinsdagavond loopt in de miljoenen euro's. Het gaat om water-, storm- en hagelschade. De bliksem vernielde in diverse woningen elektronische apparatuur. De hagel veroorzaakte schade aan caravans, auto's en daken. De regen zorgde voor lekkende daken en ondergelopen woningen. De wind zorgde voor omgevallen bomen en afgewaaide takken.

Verzekeraar Interpolis denkt alleen al voor zijn particuliere klanten uit te komen op vijf miljoen euro. Bij concurrent OHRA zijn tweehonderd claims gemeld met een totaal schadebedrag van 750 duizend euro.

Het callcenter van OHRA kreeg woensdag twee keer zo veel telefoontjes binnen als op een normale woensdag. Bij Interpolis kregen tweehonderd medewerkers tot 11.00 uur duizend meldingen binnen, waarvan meer dan achthonderd van particuliere klanten.

Het KNMI waarschuwde dinsdagavond voor extreem weer in de twaalf provincies. De meeste schademeldingen kwamen uit Noord-Brabant. Zo werd Vught werd erg zwaar getroffen, vooral door afgebroken boomtakken en -stammen.

"Vught en Boxtel leken in het middelpunt van de storm te hebben gestaan. Er zijn honderden bomen ontworteld en er ontstonden verschillende gaslekken doordat ontwortelde bomen de leidingen kapot trokken. Die heeft de brandweer meteen verholpen", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Volgens hem ging het er in de nabije omgeving overigens een stuk rustiger aan toe. "Op slechts een paar kilometers afstand is de schade veel minder."

In Vught helpt het leger met het opruimen van ontwortelde bomen en losgeraakte taken. De Brabantse plaats biedt onderdak aan verschillende afdelingen van de genie. "Ze helpen wel vaker hier in Vught. Na de storm van dinsdag hebben ze hun hulp aangeboden."