Rode Khmer-leider bestrijdt legitimiteit proces

Een van de vier vroegere Rode Khmer-kopstukken die zijn aangeklaagd voor onder andere genocide en oorlogsmisdaden betwist het recht van het speciale tribunaal hem te vervolgen. Volgens Ang Udom, de advocaat van de voormalige minister van buitenlandse zaken Ieng Sary, heeft zijn cliënt gratie gekregen, nadat hij leiding had gegeven aan een massale desertie naar de regering.

Bovendien stelt de advocaat dat Ieng Sary het risico loopt om twee keer voor hetzelfde misdrijf te worden berecht. In 1979 werd de ex-minister al berecht door een Vietnamees tribunaal. Hij werd destijds schuldig bevonden aan genocide.

De argumenten die de advocaat aanvoert leiden er waarschijnlijk niet toe dat het proces tegen Ieng Sary wordt stopgezet. In een voorbereidende zitting van de rechtbank werden deze argumenten namelijk al van tafel geveegd. Volgens het tribunaal gold de gratie slechts onder een speciale wet uit 1994, waarmee alleen de veroordeling uit 1979 nietig werd verklaard.

Maandag ging het proces tegen de vier nog levende leiders van het vroegere Rode Khmer-regime van start. Naast de 85-jarige Ieng Sary, staan ook de 84-jarige Nuon Chea, ideoloog en rechterhand van wijlen Rode Khmer-leider Pol Pot, het 79-jarige voormalige staatshoofd Khieu Samphan, en de 79-jarige vrouw van Ieng Sary en voormalig minister van sociale zaken Ieng Thirith terecht.