'Britse hacker Lulz Security opgepakt'

In Groot-Brittannië is maandag een 19-jarige man opgepakt op verdenking van het uitvoeren van cyberaanvallen. Hij werd opgespoord met hulp van de Amerikaanse FBI. De Brit, woonachtig in het Engelse Wickford, is volgens Britse media een meesterbrein van de hackgroep Lulz Security. De hackgroep zelf ontkent dit.

De verdachte heet volgens de website The Hackers News Ryan Cleary. Hij zou niet bij Lulz Security horen. De hackgroep Anonymous, die samen met Lulz Security overheidsinformatie publiekelijk wil maken, stelt op Twitter dat alle zes de leden van Lulz Security niet in gevaar zijn. Cleary zou enkel de hosting van een IRC-chatkanaal voor zijn rekening hebben genomen. Het is niet bekend of de opgepakte Brit persoonlijk contact heeft met de hackers.

De Britse politie wil niets kwijt over de mogelijke betrokkenheid van de 19-jarige bij recente aanvallen van de beruchte hackgroep. Lulz Security is onder andere verantwoordelijk voor cyberaanvallen op Sony, Nintendo en de CIA. Daarnaast zou de groep, wellicht samen met Anonymous, persoonsgegevens hebben gestolen door in te breken op computers met Britse overheidsdata. Ook dit ontkent de hackgroep. 'We melden het niet op onze website, dus waarom verdenken media ons dan?' vragen zij zich af.

De twitterpagina van Lulz Security is dinsdagmiddag vlak voor 15.30 uur bijgewerkt. De hackgroep vraagt zich af welke onschuldige jongen de Britse politie heeft opgepakt. "Het is allemaal voorbij nu. Of wacht, we zijn er nog! Welke arme drommel hebben ze opgepakt?", twittert de hackgroep.