Zeven jaar geŽist voor flatexplosie en moordpoging

Een 75-jarige man uit Zaandam die in september zijn flatwoning in brand stak en de directeur van een woningcorporatie neerschoot heeft donderdag zeven jaar celstraf tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie in Haarlem verdenkt hem behalve van brandstichting en poging tot moord ook van een poging tot brandstichting bij een deurwaarderskantoor en voorbereidingshandelingen voor andere moorden.

Op 13 september werd de flatwoning van de man op de elfde etage vernield door een explosie en een brand. Dat gebeurde op het moment dat hij zijn huis uit werd gezet en zijn inboedel in aanwezigheid van een deurwaarder werd meegenomen. Het appartement brandde uit en een naastgelegen appartement liep rook- en roetschade op. Ook moesten 196 flatwoningen en vijftien omliggende woningen worden ontruimd. Er vielen geen gewonden.

De bejaarde man had een langlopend conflict met de woningcorporatie. Hij deed die dag volgens het OM eerst een poging brand te stichten bij het deurwaarderskantoor en vervolgens stak hij zijn eigen woning in brand. Op meerdere plekken in de woning was benzine gesprenkeld en in brand gestoken.

Na de brandstichting ging de man naar het corporatiekantoor in Wormerveer. Hij wilde daar volgens het OM vier mensen doodschieten. De Zaankanter had een wapen en bijna zestig patronen bij zich.

Hij vroeg naar een van de vier mensen, maar in plaats daarvan kwam de directeur naar het openbare gedeelte. Hij werd van dichtbij door zijn schouder geschoten. De politie was al in het pand en wist de kwade bewoner met moeite te overmeesteren.

De man is volgens het OM heeft sterk verminderd toerekeningsvatbaar en heeft geen zware vergrijpen op zijn strafblad. Hiermee is rekening gehouden in de geëiste straf.