Sea Shepherd en tonijnvissers slaags op zee

Tonijnvissers en leden van de milieuorganisatie Sea Shepherd zijn zaterdag slaags geraakt voor de kust van Libië. De milieuactivisten probeerden de vangst van blauwvintonijn te verstoren, maar werden op hun beurt aangevallen door de vissers.

De vissers, afkomstig uit Tunesië, vielen in de vroege morgen het schip van Sea Shepherd, de onder Nederlandse vlag varende Steve Irwin, aan en gooiden metalen schakels van scheepskettingen naar de bemanning. De boze vissers gooiden ook een touw in het water, in de hoop dat het verstrikt zou raken in de schroef van de Steve Irwin. De leden van Sea Shepherd zetten waterkanonnen in en gooiden stinkbommen naar de vissers.

In de lucht cirkelde een Frans gevechtsvliegtuig. Het toestel was opgeroepen door de vissers die beweerden dat de milieuactivisten hadden geprobeerd hun netten door te snijden.

De hoeveelheid blauwvintonijn in de Middellandse Zee is inmiddels zo ver uitgedund dat milieuactivisten vrezen voor het uitsterven van de soort. De vis is zeer gewild op de Japanse markt en gaat daar voor grof geld van de hand. Volgens Sea Shepherd denken de vissers weg te kunnen komen met de illegale vangst van tonijn, omdat inspecteurs niet graag het gebied willen betreden, vanwege de onrust in Libië.