Stoelendans met gebouwen van ministeries

De rijksoverheid stoot 40 procent van de kantoorruimte in Den Haag af. Op die manier moet de komende jaren 90 miljoen euro bespaard worden op huisvesting van ministeries. Dat maakte het kabinet vrijdag bekend.

Het aantal kantoren kan omlaag vanwege de vermindering van het aantal ministeries en het aantal ambtenaren. De huidige gebouwen van drie ministeries worden verkocht, vrijwel alle huurpanden worden opgezegd en verschillende ministeries gaan samen onder een dak in de hofstad.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken verhuist naar de andere kant van het station Den Haag Centraal. Het trekt in bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in het voormalige VROM-gebouw aan de Rijnstraat. Dat kan pas vanaf 2016, omdat het pand eerst moet worden gerenoveerd.

Het huidige pand van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg, dat vaak 'de apenrots' wordt genoemd, wordt verkocht, net als het pand van Infrastuctuur en Milieu aan de Plesmanweg, vlak bij Madurodam.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verlaat het karakteristieke pand van Herman Hertzberger naast het station Den Haag Laan van NOI en gaat inwonen bij het gebouw van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan het Parnassusplein. Ook hier moet eerst worden verbouwd.

De Ministeries van Binnenlandse Zaken en van Veiligheid en Justitie betrekken samen een nieuw gebouw in het Wijnhavenkwartier. De gebouwen waar deze ministeries nu huizen, zijn al verkocht aan de gemeente Den Haag.