Basisschool aangeklaagd om lawaai

Een basisschool in Rotterdam is aangeklaagd omdat de leerlingen te veel herrie zouden maken. Het geluid weerkaatst tussen de Parktoren en de Westertoren, waar veel bejaarden wonen. Het lawaai dringt de appartementen zelfs binnen als ramen en deuren gesloten zijn, zei een buurtbewoonster die naar de rechter stapte maandag op RTV Rijnmond.

Omdat het plein van basisschool De Catamaran een beperkte omvang heeft, houden de vierhonderd leerlingen in aparte groepen pauze. Daardoor is het gejengel van de kinderen alleen in de ochtend al anderhalf uur te horen.

Basisschooldirecteur Dick van der Aa zei op de lokale omroep dat overdreven gegil wordt tegengegaan. Maar wat gejoel en geschreeuw hoort er volgens hem bij.

Deelgemeentewethouder Bram van Hemmen (CDA) is niet van plan in te grijpen. Hij benadrukte dat de school een belangrijke functie heeft in de wijk. Door de school zullen de kinderen volgens hem geen rotzooi op straat trappen.

Juridisch gesteggel over lawaai van het schoolplein is geen novum in Nederland. In het verleden moesten kinderen van basisscholen zelfs binnen blijven omdat ze anders de geluidsnormen zouden overschrijden. Toenmalig minister van Volkshuisvesting Jacqueline Cramer (PvdA) besloot in 2009 een uitzondering voor scholen te maken. Het stemgeluid dat van een schoolplein komt telt sindsdien niet meer mee bij geluidsmetingen.