REM-eiland op poten in Amsterdamse haven

Het REM-eiland is vrijdag op zijn nieuwe locatie in de Amsterdamse Houthaven geplaatst. Het 450 ton wegende gevaarte werd met drie drijvende hijsblokken op de 10 meter hoge poten getild. Het historische televisie-eiland, waarvandaan in de jaren zestig voor het eerst commerciële televisie werd uitgezonden, wordt een restaurant.

Het REM-eiland is de afgelopen maanden in Delfzijl verbouwd en vrijwel kant-en-klaar over de Noordzee naar de Amsterdamse Houthaven, ten noorden van het Westerpark, versleept. In het gebied moet de komende jaren een woonwijk verrijzen.

Vanaf het REM-eiland werd in 1964 enkele maanden lang televisie met reclame uitgezonden. Commerciële televisie was toentertijd in Nederland verboden. Het platform lag voor de kust van Noordwijk net buiten het bereik van de Nederlandse wetten. Na een aanpassing van de wet werd het tv-station ontmanteld.

Het eiland was jarenlang in gebruik als meetpost van Rijkswaterstaat. In 2006 werd het ontmanteld. Een zoektocht naar een koper leverde lange tijd niets op. Het eiland werd uiteindelijk aangekocht door de Amsterdamse woningcorporatie De Key. Het restaurant moet in mei zijn deuren openen.