'Kwart kantoren staat leeg in 2015'

In 2015 staat een kwart van de kantoren leeg. Doordat thuiswerken steeds populairder wordt, neemt de behoefte aan kantoorruimte met 10 procent af. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag op basis van een rapport van ABN AMRO.

Op dit moment staat 14 procent van de Nederlandse kantoorgebouwen leeg. De bank vreest dat dit percentage de komende jaren alleen maar zal toenemen.

De groeiende leegstand wordt volgens de bank veroorzaakt doordat meer mensen thuis werken en een krimpend ambtenarenapparaat. "Deze factoren hebben een stevige impact op de waardering van vastgoed. Ook in de ogen van banken", zegt hoofd onderzoek van de vastgoedtak van ABN AMRO Erik Steinmaier.

De leegstand is financiële instellingen en pensioenfondsen volgens de bank een blok aan het been. Steinmaier schat dat banken gemiddeld 60 procent van de kantoren gefinancierd hebben, wat betekent dat ze voor ruim 30 miljard euro aan vastgoedleningen op de balans hebben staan.

Volgens ABN AMRO wordt de urgentie van het probleem door steeds meer partijen begrepen en is het doemscenario daarom niet onafwendbaar. "Aan de afnemende vraag naar kantoorruimte is niets te doen, maar het aanbod kan kleiner worden." Volgens de bank moet worden ingezet op een beperkt aantal locaties en moeten leegstaande kantoren een nieuwe bestemming krijgen.


Kantorencomplex in aanbouw (Foto: Novum)