VN willen 51 miljoen dollar voor Sri Lanka

De Verenigde Naties gaan donorlanden vragen om 51 miljoen dollar (ruim 38 miljoen euro) voor het door watersnood getroffen Sri Lanka. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Meer dan een miljoen mensen werden vorige week getroffen door het wassende water.

De VN hebben in samenspraak met de regering van Sri Lanka bepaald dat het geld moet worden besteed aan de landbouw, het levensonderhoud, voeding, sanitaire voorzieningen en educatie. De noodhulp zal via de VN en lokale en internationale hulporganisaties worden verdeeld onder de slachtoffers van de watersnood, aldus de VN.

De overstromingen en aardverschuivingen eisten het leven van 43 mensen. Vier personen worden nog steeds vermist. Ruim driehonderdduizend mensen raakten dakloos. In het land is sprake van een tekort aan voedsel en er wordt gevreesd voor ziektes die door het water worden verspreid.

Meer dan 5700 huizen werden door het natuurgeweld vernield en 23.000 woningen raakten beschadigd. Rijstvelden zijn onder water gelopen en duizenden stuks vee kwamen om.