Moord op Endstra mogelijk wraakactie
De Telegraaf schrijft dat de moord op vastgoedmagnaat Willem Endstra vrijwel zeker verband houdt met de reeks eerdere liquidaties in Amsterdam en geheime verklaringen die Endstra daarover heeft afgelegd bij de politie van Amsterdam.
Eind vorig jaar heeft Endstra via zijn advocaat een aantal keren met rechercheurs van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) contact gehad. Er is toen onder meer gesproken over de ernstige bedreigingen aan het adres van de vastgoedmagnaat vanuit een bepaalde hoek van de Amsterdamse onderwereld. Politiebronnen hebben dit tegenover de Telegraaf bevestigd.
In 2002 al zei de Amsterdamse crimineel John Mieremet dat de vastgoedhandelaar verzeild was geraakt in vetes tussen kopstukken uit de Amsterdamse onderwereld, onder wie Heineken-ontvoerder Willem Holleeder en hemzelf. Volgens Mieremet had hij nog enige tientallen miljoenen tegoed van Endstra die hij via hem belegd had in onroerend goed. Toen Mieremet niet werd terugbetaald kwam hij met een pistool verhaal halen op het kantoor van Endstra. Korte tijd later overleefde Mieremet een aanslag op zijn leven. De crimineel beschuldigde Endstra in de Telegraaf ervan opdracht daartoe te hebben gegeven.
Vorig jaar heeft Endstra samen met zijn advocaat mr. Jurjen Pen een aantal gesprekken gevoerd met de inlichtingendienst van de Amsterdamse politie. Daarbij maakte hij duidelijk dat hij zich afgeperst en bedreigd voelde. De Amsterdamse politie was dit ook al via andere kanalen te weten gekomen, zo bleek uit een uitgelekte dodenlijst die in het bezit was van de recherche. Tijdens de gesprekken maakte Endstra de politie duidelijk dat hij geen aangifte wilde doen tegen zijn bedreigers. "Dan teken ik mijn doodvonnis," zou hij volgens politiebronnen hebben verklaard.
Sommige misdaadjournalisten houden er rekening mee dat de onderwereld kampt met geldproblemen. Het massaal verdiende drugsgeld in de jaren 80 en 90 is via via geïnvesteerd in onroerend goed. Nu het minder gaat met de drugshandel eisen ze met bedreigingen hun geld terug. Vorig jaar augustus werd ook al de Amsterdamse vastgoedhandelaar Bertus Lüske geliquideerd.