Doden bij invallen sloppenwijken Rio de Janeiro

Bij invallen van de Braziliaanse politie in de door bendes geregeerde sloppenwijken van Rio de Janeiro zijn woensdag tien vermoedelijke criminelen om het leven gekomen. De autoriteiten proberen de golf van geweld die de arme én rijke inwoners van de Braziliaanse hoofdstad teistert een halt toe te roepen.

Woensdagmorgen viel de politie de wijk Vila Cruzeiro en de omliggende favela's binnen. Agenten raakten vervolgens verwikkeld in hevige vuurgevechten. Tien personen kwamen om het leven en één kon worden gearresteerd. De agenten namen wapens in beslag, waaronder een granaat en een automatisch geweer.

Criminelen, gewapend met geweren en granaten, blokkeerden doorgaande wegen met auto's. Bij de verkeersopstoppingen die daarop ontstonden, beroofden ze mensen en staken ze auto's in brand. Volgens veiligheidsagenten proberen de bendes met hun aanvallen de autoriteiten te dwingen een eind te maken aan de politieacties in de sloppenwijken, waar de bendes lange tijd de baas waren.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn sinds zondag 22 aanvallen gepleegd. Bovendien werden zeker 23 voertuigen in brand gestoken. Bij de aanvallen kwam een persoon om het leven: hij verzette zich bij een gewapende overval. Tevens raakte een agent gewond.

De afgelopen twee jaar heeft de politie dertien sloppenwijken bevrijd van de bendes. Het plan is om veertig wijken te ontworstelen aan het regime van de bendes. Dit is echter slechts een fractie van de in totaal rond de duizend sloppenwijken in Rio.