Amsterdam gaat tweehonderd kraakpanden ontruimen

Amsterdam begint vanaf vrijdag aan het ontruimen van tweehonderd kraakpanden. Dat werd maandag bekendgemaakt. De gemeente voert hiermee de antikraakwet uit, die op 1 oktober ingaat.

Het is volgens de gemeente Amsterdam onmogelijk om alle panden in één keer te ontruimen. De kraakpanden die de meeste overlast veroorzaken, komen eerst in aanmerking. Daarna komen de panden die gekraakt werden terwijl ze nog in gebruik waren. Tenslotte ontruimt de politie de gekraakte panden, waarvoor de eigenaar geen plannen heeft. Door deze kraakgevoelige panden pas op het laatst te ontruimen, wil de gemeente voorkomen dat een pand opnieuw gekraakt wordt.

Dankzij de kraakwet hoeft de eigenaar niet meer naar de rechter te stappen voor een ontruimingsvonnis. Aangifte bij de politie is genoeg.

Afgelopen weekeinde vonden er verschillende demonstraties plaats tegen het aanstaande kraakverbod. Op de Dam in Amsterdam kwamen enkele honderden krakers bijeen om hiertegen te protesteren. In Utrecht en in Amsterdam werden zondag twee panden gekraakt.

Meerdere gemeenten hebben al aangegeven dat zij niet van plan zijn om het kraakverbod na te leven. Aanvankelijk stond Amsterdam ook kritisch tegenover het naleven van het kraakverbod, maar daar is de gemeente nu op terug gekomen.