Peter R. de Vries rectaal onderzocht

Peter R de Vries is keihard aangepakt tijdens zijn arrestatie in Australië. De misdaadverslaggever werd zelfs doorzocht op plekken waar de zon nooit schijnt.

"We zijn naar een cellencomplex gebracht en daar moesten we ons meteen uitkleden", vertelt De Vries. "Vervolgens werden we naakt tegen de muur gezet. Daar moesten we een paar kniebuigingen maken zodat ze konden controleren of we niets rectaal zouden meesmokkelen. Het is behoorlijk vernederend als daar een paar man staan toe te kijken."

De SBS6-medewerker moest samen met zijn collega DNA afstaan en vingerafdrukken afgeven. Vervolgens werden ze afgevoerd naar een lege, betonnen cel. "Er lag alleen een plastic matras met een dekentje op de grond. Het is wintertijd in Australië en het was knap koud. Daarbij bleef ook het licht de hele nacht aan. Ik heb geen minuut geslapen. Dit kwam ook omdat de medegedetineerden een hels kabaal maakten. Ze schopten vaak tegen de tralies aan."

Er leek voor de misdaadverslaggever dan ook geen einde te komen aan de nacht. "Maar er is meer dan een nacht in een gevangenis voor nodig om mij te vellen", houdt De Vries zich stoer, die maar niet begrijpt waarom hij zo hard is aangepakt. "Een journalist is er toch voor om vragen te stellen? De autoriteiten zeiden dat ik niet op zijn terrein mocht komen, maar als ik hem wil spreken, moet ik toch aanbellen?"

De Vries is momenteel op borgtocht vrijgelaten, maar dinsdag moet hij zich voor de rechter verantwoorden. Ondanks dat zijn collega een boete heeft betaald, weigert de misdaadverslaggever hier gehoor aan te geven. Het is hem overigens verboden in de tussentijd contact op te nemen met de moordverdachte.


In dit filmpje spreekt De Vries over zijn arrestatie