Britse jongeren kampen met te weinig studieplekken

Duizenden studenten in Engeland, Wales en Noord-Ierland hebben de grootste moeite om zich in te schrijven bij een universiteit. Zelfs met uitstekende resultaten lukt het niet altijd een studieplek te bemachtigen. De dienst die inschrijvingen voor Britse universiteiten verwerkt, zei dat donderdag 180.000  studenten nog niet waren ingeschreven, 45.000 meer dan vorig jaar.

"Er zijn eenvoudigweg niet genoeg plaatsen", zei Ben Scheffer, een tiener uit het Duitse Münster die in Brigthon, in het zuiden van Engeland, studeert. Zelf haalde hij de hoogste cijfers, maar daarmee wist hij niet te bewerkstelligen dat hij in Oxford, aan de London School of Economics, University College in Londen, in Bristol of in Warwick kon gaan studeren.

In Groot-Brittannië melden aankomende studenten zich voor een handvol universiteiten tegelijk aan. Maar door de gebrekkige economie, die studenten wel twee keer doet nadenken of ze niet liever een baan zouden zoeken, en door het grote aantal jonge mensen ligt het aantal aanmeldingen dit jaar tien procent hoger dan vorig jaar. En in plaats van meer studieplekken te creëren, zag de regering zich door bezuinigingen genoodzaakt het aantal plekken zelfs te verlagen.

Britse jongeren kampen met te weinig studieplekken
Britse jongeren kampen met te weinig studieplekken (Foto: Novum)