Ajax: naar Champions League of spelers verkopen

Financieel directeur Jeroen Slop van Ajax heeft in een interview met De Telegraaf het belang van de twee wedstrijden tegen Dinamo Kiev benadrukt. Bij uitschakeling moeten de Amsterdammers denken aan de verkoop van enkele spelers.

"Dan vind ik dat we niet te krampachtig moeten doen, maar juist moeten nadenken over spelers verkopen. Het kan namelijk ook goed zijn om gevestigde namen te laten gaan", aldus Slop. "Al moeten we oppassen, dat we niet te veel aan kwaliteit inboeten en de Champions League de komende jaren onhaalbaar wordt. Dit is echter een eeuwenoude discussie. De hele club was in rep en roer toen Wim Kieft vertrok, maar het talent dat daarachter zat, heeft het aardig gedaan: Marco van Basten."

"Deze wedstrijden kunnen ons seizoen maken of breken", vervolgt de financieel directeur. "Als we ons plaatsen voor de groepsfase, scheelt dat miljoenen. Zo niet? Dan valt een resultaat als afgelopen jaar bepaald niet uit te sluiten."

Slop bevestigt dat de financiële situatie bij Ajax allerminst rooskleurig is. "Het is op dit moment moeilijk om de boel drijvend te houden. We hebben bij de beursgang 53 miljoen euro opgehaald en nog altijd zo'n 29 miljoen euro eigen vermogen. Maar vervelend is het natuurlijk wel als je zo snel inteert. Het voetbal bevindt zich nu eenmaal in een financieel moeilijke situatie. Kijk eens hoeveel clubs er in categorie 2 zitten."

Fouten uit het verleden spelen mee in de huidige penibele situatie. "We zeiden op een gegeven moment dat het kapitaal op het veld moest staan. Maar dat kapitaal wordt pas wat waard als je verkoopt. En sinds de vorige zomer hebben we geen transfer meer gedaan. Terwijl we onder Marco van Basten wel 35 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Oleguer, Cvitanich, Sno, Wielaert, Sulejmani, Aissati. Zeg mij maar wat een goede aankoop was."